HAARLEM Al vele jaren was de VvE Waddenstraat 281-529 aan het onderzoeken hoe zij hun Vereniging van Eigenaren konden verduurzamen. Zij hadden namelijk jaar in jaar uit hoge afrekeningen voor de gezamenlijke stookkosten. Hier moest wat aan gedaan worden was de gedachte van het bestuur van de VvE. Een aantal malen hebben verschillende plannen de stemming van de ALV niet overleefd waardoor de gewenste verduurzaming geen doorgang kon vinden. Dit alles veranderde toen het huidige bestuur StedePlan VvE Beheer in de arm nam voor het Totaal VvE Beheer en hen de opdracht gaf om nog een laatste poging te doen te inventariseren van de mogelijkheden tot verduurzaming van de VvE Waddenstraat 281-529. StedePlan VvE Beheer nam de uitdaging aan en ging aan de slag.

Op de Algemene Ledenvergadering van december 2015 kreeg StedePlan VvE Beheer officieel de opdracht van de leden om aan de slag te gaan met het opstellen van een Plan van Aanpak voor de gewenste verduurzaming van hun VvE. Als eerste moest er geïnventariseerd worden welke onderdelen van de VvE voor verduurzaming in aanmerking kwamen. Na een korte inventarisatie werden de volgende onderdelen verder uitgezocht:

  • Verbetering isolatie van het dak
  • Na-isoleren van de spouwmuren
  • Vervangen van de (enkel glas) balkonpuien bij de woningen

Na driekwart jaar analyseren en inventariseren van de mogelijkheden voor verduurzaming lag het Plan van Aanpak klaar om te worden beoordeeld door het bestuur van de VvE. Hierin zaten uitgebreide berekeningen van de voordelen voor het verbeteren van de isolatie van het dak, verschillende manieren en kosten voor het na-isoleren van de spouwmuren en opties voor het vervangen van de puien voor nieuwe houten, kunststof of aluminium kozijnen met natuurlijk dubbel glas. De totale benodigde investering voor de verduurzaming kwam uiteindelijk uit op ca. € 2.500.000,-. Om de verduurzaming een kans van slagen te geven in de Algemene Ledenvergadering moest er ook wat gevonden worden om de lasten te verlichten. Met dank aan het Nationaal Bespaarfonds kon StedePlan VvE Beheer de VvE een mooi kostenoverzicht aanbieden waarmee uitvoering van de verduurzaming een stap dichterbij was.

Op de Algemene Ledenvergadering van december 2016 werden de plannen gepresenteerd door StedePlan VvE Beheer en het bestuur van de VvE. Om goedkeuring voor het plan te krijgen was er een gekwalificeerde meerderheid conform artikel 38 lid 5 van het Modelreglement 1992 benodigd. Dit hield in dat 2/3e van het totaal aantal stemmen aanwezig moest zijn en dat van de aanwezige stemmen vervolgens 2/3e voor de plannen moet stemmen. Het was een spannende Algemene Ledenvergadering en uiteindelijk waren er genoeg stemmen voor om de plannen voor verduurzaming ten uitvoering te gaan brengen.

StedePlan VvE Beheer ging gelijk aan de slag met het opvragen van offertes op basis van een uitvoeringsbestek waarin alle eisen stonden voor de verschillende onderdelen van verduurzaming. Uiteindelijk is bij vijf verschillende partijen een totaal offerte opgevraagd en is de keuze gevallen op Mercuur Bouw uit Volendam om de werkzaamheden te gaan uitvoeren.

Begin oktober 2017 is Mercuur Bouw gestart met het vervangen van de eerste puien van de woningen. De werkzaamheden verlopen gestaag en StedePlan VvE Beheer krijgt al de eerste signalen binnen dat bewoners de verwarming ineens flink kunnen terugschroeven. Naast verlaagde onderhoudskosten voor de VvE zijn er ook verlaagde stookkosten waar te nemen.

Eind februari zijn alle werkzaamheden afgerond en is na vele jaren de gewenste verduurzaming eindelijk in vervulling gegaan en is de VvE van een grootverbruiker van elektriciteit en gas naar een mooie ‘groene’ Vereniging van Eigenaren gegaan. StedePlan VvE Beheer is trots dat zij onderdeel heeft kunnen uitmaken van dit groene project en kijkt ernaar uit om opgedane ervaringen toe te passen op haar overige Verenigingen die zijn in haar VvE Beheer portefeuille heeft.

IMG-20180110-WA0007IMG-20180110-WA0005